фото: , УикипедияВъстанието е подготвено в разстояние на едва 1 – 2

...
фото: , УикипедияВъстанието е подготвено в разстояние на едва 1 – 2
Коментари Харесай

Започнаха честванията, посветени на 145 години от избухване на Априлското въстание

фото: 
, Уикипедия

Въстанието е квалифицирано в разстояние на едвам 1 – 2 месеца, с което се изясняват неуспехите в организацията и хода му. Решението за въстание е взето от обособени деятели на БРЦК, то не е подкрепено от нито една външна мощ и в последна сметка е резултат от напъните на неколцина апостоли. По-сериозна подготовка за протест била осъществена единствено в IV и I окръзи.

В Клисура започнаха честванията, отдадени на 145 години от експлоадиране на Априлското въстание.

Подвигът на починалите за свободата на България ще бъде почетен с боен обред от подразделенията на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Клисура въстава втора, само че изгаря първа в Априлското въстание.

Роденият тук бунтовник Никола Караджов персонално донася в града " кървавото писмо " на Тодор Каблешков, което афишира началото на Априлското въстание. Градът изиграва водеща роля по време само че боевете и дава към 400 жертви.

" Клисура играе значима роля в Априлското въстание, най-много в защитата на североизточната част на четвърти революционен окръг. Това, което отличава клисурци от останалите селища, които взимат ефективно присъединяване във въстанието е, че Клисура влиза цяла, единна в битката. Нещо повече, тя дава цяла себе си за свободата на България ", съобщи Стоян Иванов, шеф на Историческия музей в Клисура.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР